Kako zadržati kupce na stranici: tajne UX/UI dizajna

Kako zadržati kupce na stranici: tajne UX/UI dizajna

Provjerili ste svoje Google Analytics podatke i primijetili da korisnici vrlo brzo napuštaju vašu stranicu. Donosimo vam savjete na što trebate obratiti pozornost pri izradi web stranice kako biste zadržali potencijalne kupce i tako povećali konverziju.

Što je UX/UI dizajn?

UX = User Experience – korisničko iskustvo / UI = User Interface – korisničko sučelje.

UX dizajn odnosi se na cjelokupno korisničko iskustvo prilikom interakcije s vašim proizvodom ili uslugom. To uključuje sve, od jednostavnosti navigacije do brzine kojom se korisnik može snaći na vašoj web stranici. S druge strane, UI dizajn usmjeren je na izgled i stil, uključujući raspored elemenata, izbor boja i tipografije.

Zašto je UX/UI dizajn važan?

  • Prvi dojam: vaša web stranica ili aplikacija često su prvi kontakt s potencijalnim klijentima. Atraktivan i intuitivan dizajn može ostaviti snažan prvi dojam.
  • Povećava angažman: dobro dizajnirane stranice potiču korisnike da više istražuju, što povećava njihov angažman.
  • Smanjuje učestalost napuštanja stranice: korisnici često napuštaju stranice koje su zbunjujuće ili teške za snalaženje. Učinkovit UX/UI dizajn smanjuje ovakve probleme.
  • Poboljšava zadovoljstvo korisnika: korisničko zadovoljstvo ključno je za zadržavanje klijenata i poticanje ponovnih posjeta.
UX/UI dizajn

Kako poboljšati UX/UI dizajn?

  • Razumijevanje vaše publike: poznavanje vaše ciljane publike pomoći će vam u dizajniranju iskustva koje će odgovarati njihovim potrebama i preferencijama.
  • Jednostavnost je ključ: dizajn treba biti čist i jednostavan, čime se olakšava snalaženje i smanjuje vrijeme učitavanja.
  • Dosljednost: održavanje dosljednog stila, boja i tipografije na svim stranicama stvara osjećaj profesionalnosti i pouzdanosti.
  • Testiranje i povratna informacija: redovito testiranje i prikupljanje povratnih informacija korisnika može pomoći u otkrivanju i rješavanju problema u dizajnu.
  • Prilagođavanje za mobilne uređaje: s obzirom na porast korištenja mobilnih uređaja, važno je osigurati responzivnost vašeg dizajna i njegovu prilagođenost mobilnim platformama.

Zaključak

UX/UI dizajn nije samo estetski element vaše web stranice ili aplikacije, već ključni faktor koji utječe na korisničko iskustvo, zadovoljstvo i, u konačnici, uspjeh vašeg online poslovanja. Ulaganje u kvalitetan UX/UI dizajn nije samo investicija u izgled vaše stranice, već i u zadovoljstvo i vjernost vaših korisnika.

Pametnim pristupom i neprestanim poboljšanjima možete stvoriti iskustva koja ne samo da privlače korisnike, već ih i zadržavaju. U konačnici, UX/UI dizajnom kreirate putovanje za svoje korisnike koje je ujedno ugodno i korisno.

Želite bolje korisničko iskustvo za svoje potencijalne kupce? Pošaljite nam upit.