Kako se oglašavati bez kolačića?

Kako se oglašavati bez kolačića?

10 načina kako prilagoditi marketing strategije u svijetu bez kolačića treće strane

Najava postupnog ukidanja podrške za kolačiće treće strane u pregledniku Chrome tijekom sljedeće dvije godine vjerojatno je i u vama potaknula razna pitanja. Ako se vaša tvrtka oslanja na ciljanje publike u sklopu preglednika, ovo će ograničenje značajno smanjiti vaše mogućnosti praćenja korisnika na različitim web stranicama, kontroliranja učestalosti prikazivanja oglasa i provođenja ponovnog ciljanja, odnosno remarketinga.

Zamislite da se krećete užurbanom tržnicom. U prošlosti su kolačići bili karta koja vam je pokazivala put do vaših kupaca. Sada je bez njih to kao da se pokušavate snalaziti na prepunoj tržnici bez mape. No ne brinite! Kao što se vješti trgovci prilagođavaju promjenama na tržištu, to možete i vi. Evo kako:

1. Prigrlite podatke prve strane

Izgradnja snažnih odnosa s kupcima započinje prikupljanjem podataka izravno uz pomoć vaših vlastitih kanala. Koristite ankete, prijave e-mailom, povijest kupovine i druge metode za prikupljanje podataka koji vam omogućuju dublje razumijevanje publike. Time ne samo da osiguravate vrijedne uvide, već i jačate povjerenje kupaca zahvaljujući transparentnoj razmjeni informacija.

2. Uložite u CRM sustave

Sustavi za upravljanje odnosima s kupcima (CRM) ključni su za analizu i upravljanje vašim međusobnim interakcijama. Integrirajte CRM kako biste iskoristili prikupljene podatke za personalizaciju marketinških kampanja, poboljšanje korisničkog iskustva i izgradnju dugoročnih odnosa s kupcima. Automatizacija procesa i detaljne analize omogućuju preciznije ciljanje i veći povrat ulaganja.

3. Iskoristite kontekstualno oglašavanje

Kontekstualno oglašavanje usmjereno je na postavljanje oglasa na temelju sadržaja web stranice, a ne ponašanja korisnika. Ovaj pristup omogućuje da vaši oglasi dosegnu relevantnu publiku bez potrebe za trećim kolačićima. Analizirajte sadržaj stranica na kojima se vaši oglasi pojavljuju kako biste osigurali visoku razinu konteksta i relevantnosti, što vodi do većeg angažmana i konverzija.

4. Unaprijedite SEO strategiju

Optimizacija za tražilice (SEO) postaje još važnija u svijetu bez trećih kolačića. Kvalitetan SEO povećava vašu vidljivost na tražilicama, čime dovodi organski promet na vašu web stranicu. Usmjerite se na stvaranje vrijednog sadržaja bogatog ključnim riječima koji odgovara potrebama i pitanjima vaše publike. Kontinuirano praćenje i prilagodba SEO strategije osigurava dugoročni uspjeh.

5. Koristite Googleov Privacy Sandbox

Googleov Privacy Sandbox nudi nove načine ciljanja oglasa uz očuvanje privatnosti korisnika. Ovi alati omogućuju oglašivačima da iskoriste agregirane podatke za ciljane kampanje bez prikupljanja osobnih podataka korisnika. Budite u tijeku s ovim alatima kako bi vaši oglasi bili učinkoviti i usklađeni s novim standardima privatnosti.

Kako se oglašavati bez kolačića?
6. Ojačajte angažman na društvenim mrežama

Društvene mreže postaju sve važniji marketinški kanal. Povećajte svoju prisutnost na društvenim mrežama gdje su treći kolačići manje važni. Izravno komunicirajte sa svojom publikom uz pomoć interaktivnog sadržaja, sesija uživo i personaliziranih poruka. Stvaranjem zajednice oko svojeg brenda potičete vjernost i dugoročno angažiranje.

7. Kreirajte vrijednosni sadržaj

Stvaranje visokokvalitetnog, relevantnog sadržaja koji je vrijedan vašoj publici ključno je za održavanje angažmana. Sadržajnim marketingom gradi se povjerenje i zadržava angažiranost publike bez oslanjanja na treće podatke. Redovito objavljivanje blogova, e-knjiga, vodiča i video sadržaja kojima rješavate probleme svoje publike može značajno poboljšati svoju vidljivost i utjecaj.

8. Istražite e-mail marketing

E-mail marketing jedan je od najučinkovitijih alata digitalnog marketinga. Segmentacija publike i personalizirani sadržaj ključni su za uspjeh e-mail kampanja. Koristite podatke prve strane kako biste prilagodili svoje poruke, pružajući relevantne ponude i informacije kojima ćete zadržati interes i potaknuti djelovanje primatelja.

9. Izgradite marketing utemeljen na zajednici

Stvaranje zajednice oko vlastitog brenda može biti izuzetno moćno. Potaknite angažman forumima, webinarima i grupama na društvenim mrežama, gdje vaši kupci mogu dijeliti iskustva, postavljati pitanja i dobivati odgovore iz prve ruke. Korisnički generirani sadržaj i rasprave ne samo da jačaju vjernost, već pružaju i dragocjene uvide u potrebe i interese vaše publike.

10. Suradnja s influencerima

Marketing uz pomoć utjecajnih osoba može autentično dosegnuti ciljanu publiku, čime se zaobilazi potreba za praćenjem trećih strana. Pronađite influencere koji dijele vrijednosti vašeg brenda i imaju utjecaj na vaš ciljanu publiku. Kreativnim i autentičnim kampanjama, suradnje s tim utjecajnim osobama ili tvrtkama mogu značajno povećati svijest o vašem brendu i potaknuti konverzije.

Kako prelazimo u svijet bez trećih strana kolačića, inovacija i prilagodljivost bit će ključne za uspjeh vaših marketinških napora. Prigrlite ove strategije i pretvorite izazove u prilike za rast.

U svom studiju kreiramo marketinške strategije koje najbolje odgovaraju vašem poslovanju i tržištu. Kliknite gumb ispod teksta i zatražite ponudu!